Okos vízmérő rendszer telepítése az IKV Zrt. és a Szegedi Vízmű Zrt. együttműködésében a 100%-ban önkormányzati tulajdonú épületekben

 Az IKV Zrt. és a Szegedi Vízmű Zrt. között létrejött együttműködés keretében, 59 db, 100%-ban önkormányzati tulajdonú épület bekötési vízmérője (főmérője) került bevonásra a Vízmű „okos mérés” programjába. Ezzel a távleolvasásos módszerrel 379 db nem lakáscélú bérleményben, és 1508 db lakásban folyamatosan monitorozható az együttes vízfogyasztás.

Az eddigieknél pontosabb számlázási adatokhoz való hozzájutáson túl az „okosmérők” által küldött adatokat és „üzeneteket” a Szegedi Vízmű Zrt. elemzi. Amennyiben bármilyen eltérést tapasztalnak, például kiugró vízfogyasztást, ami csőtörésre utalhat, órákon belül értesítik az IKV Zrt.-t szakembereit. Megelőzhetővé vált, hogy csak hónapokkal később, egy, akár több százezer forintos számla megérkezésekor, sok száz köbméter víz elfolyását követően derüljön fény a hibára.

Vízfogyasztás-elemzéssel az egyes épületek vízfogyasztása is megfigyelhetők, ami segít, hogy az IKV Zrt. bérlői optimálisabban alakítsák ki vízfelhasználásukat, ami a takarékoskodáson túl, a környezettudatosabb élettér miatt is fontos, tekintettel a Föld ivóvízkészleteinek rohamos fogyására.

Az „okos mérősítés” érintette a pár lakásos házakat (Vám tér 5., Tisza Lajos krt. 59., Festő u. 7., Deák Ferenc u. 32.) és a több száz bérleményt magába foglaló épületeket is (Székely sor 21., Olajbányász tér 1., Kereszttöltés u. 29., Temesvári krt. 36.)

A rendszer telepítését és beüzemelését Szegedi Vízmű Zrt. biztosította.

 Az IKV Zrt. az „okos méréses” rendszer által nyújtott plusz szolgáltatások költségét magára vállalta.

Az IKV Zrt. törekszik arra, hogy minél több ilyen együttműködést alakítson ki partnereivel, vállalta, hogy a rendszer használatára vonatkozó tapasztalatait megosztja, és ajánlani fogja az általa kezelt társasházaknak az „okos bekötési vízmérők” telepítését.

 

 

Hír típusa: